Szalagparancsok kihagyása
Ugrás a fő tartalomhoz
Essilor Magyarország > Essilor Garancia > Szemüveghasználati útmutató
Szemüveghasználati útmutató
 

Engedje meg, hogy néhány hasznos tanáccsal szolgáljunk annak érdekében, hogy a szemüvege nyújtotta látásélményt minél tovább élvezhesse:

1. A szemüveget mindig két kézzel, két száránál fogva tegye fel és vegye le! A keret nélküli, fúrt szemüvegek lencséi még sérülékenyebbek, ezekkel bánjon még óvatosabban! 

2. A szemüveget ne tegye ki 60°C feletti hőhatásnak (pl. ne felejtse nyáron az autóban, ne vigye be a szaunába vagy gőzfürdőbe és ne tegye le fűtőtest, sütő mellé)!

3. Kerülje a szemüveg durva vagy éles tárgyakkal való érintkezését! 

4. A szemüveg tisztítása csak arra alkalmas eszközökkel történjen. Papír vagy száraz törlőruha a rárakódott mikroszkopikus porszemek bedörzsölésével a felületet megsértheti. Javasoljuk, hogy akár minden nap mossa meg szemüvege lencséit langyos szappanos vízzel és törölje szárazra mikroszálas törlőkendővel!

5. Intenzív tisztítószerek és erős vegyhatású anyagok (pl. hajlakk, parfüm, aceton, permetezőszerek stb.) a keret és a lencse felületét károsíthatják. Ne használjon ismeretlen eredetű tisztítószert szemüveglencséi tisztítására!

6. Soha ne tegye le szemüvegét lencsével lefelé! A legkomolyabb felületvédelemmel ellátott lencse sem áll ellen a szilárd tárgyakkal történő többszöri érintkezésnek. 

7. Ha a szemüveget nem használja, helyezze megfelelő méretű tokba (lehetőleg keménybe), amely megvédi a sérülésektől! 

8. A szemüveg sérülékeny látásjavító eszköz, ezért finom kezelést igényel. Javítását, beállítását bízza szakemberre! Szakszerűtlen javítás, deformálódott keret házilagos beállítása súlyos károsodást okozhat. 

Ne feledje, hogy a garancia csak a szemüveg rendeltetésszerű használata esetén érvényesíthető!


Az Ön által vásárolt szemüveg / napszemüveg megfelel a Magyarországon hatályos MSZ EN ISO 1836, MSZ EN ISO 21987, MSZ EN ISO 14889 és MSZ EN ISO 12870 szabványok előírásainak, ami az európai 89/686/CEE szabvány irányelveit követi.

 

A szemüveg egy finom-optikai eszköz, amelynek használata során kerülni kell minden olyan behatást, mint ráülés, rálépés, leejtés stb. Szemüvegét mindig két kézzel vegye fel és vegye le, mivel az egy kézzel történő mozdulatok a szemüvegkeret eldeformálódásához, vagy akár töréséhez is vezethetnek. Célszerű szemüvegét rendszeresen ellenőrizni, vagy ellenőriztetni a vásárlás helyszínén, hogy nincs-e valamelyik része meglazulva, eldeformálódva, illetve elállítódva. Szemüvegtartó zsinór használata esetén fokozott figyelemmel járjon el, mert a zsinóron lengő szemüveg, beakadhat, elgörbülhet, sérülhet. A fejtetőre tolt szemüveg kitágul, deformálódik. Amennyiben szemüvege eldeformálódott, vagy eltört, ne próbálja megjavítani, mert szakszerűtlen beavatkozás visszafordíthatatlan kárt is okozhat, kérje szakember segítségét.

 

Tisztítás: A szemüveg kerete és lencséje érzékeny lehet a kémiai hatásokra (savas, vagy lúgos tisztítószerek, oldószerek, stb). Szemüvegének tisztítását üzletünk által ajánlott, kifejezetten erre a célra készített mikroszálas törlőkendővel ajánlott végezni. A szemüveglencséket csak vízzel, vagy egyéb PH-semleges szerrel szabad tisztítani. Javasoljuk, hogy a tisztításhoz csak szaküzletben vásárolt, arra alkalmas anyagot használjon. Amennyiben szemüvege erősen szennyezett, akkor ajánlatos törlés előtt optikai lencsetisztító folyadékkal, vagy vízzel lemosni, mert a kemény porszemcsék, szennyeződések még a törlőkendőbe is beágyazódva is karcokat okozhatnak. Szemüvegét ajánlott évente egyszer szakműhelyben átnézetni, és ultrahanggal kitisztíttatni, mert a résekbe kerülő savas lerakódások korrodálhatják a szemüvegkeret és a rétegzett lencse anyagát. Az így elhasználódott szemüvegkeretek gyakran okoznak irritációt, allergiás tüneteket a bőrön.

 

Lencséit magas hőmérséklet is károsíthatja. Magas hőhatást eredményez a szauna, radiátor, tűző napon álló autó belső tere, főzéskor felcsapódó gőzök stb. A szemüveg rossz beállítása is a réteg károsodásához vezethet (amennyiben hozzáér a bőrhöz, az izzadtság a réteg sérülését okozza).


Használaton kívüli szemüvegét mindig kemény tokban tárolja. A tok bélésének, tisztaságának ellenőrzése is fontos, mivel a kopott bélés, vagy szennyezett belső is megkarcolhatja a lencséket.  A tokban ne tároljon a szemüvegén és a törlőkendőn kívül egyéb tárgyat. A réteg a műanyag lencse felszínének az ellenállását javítja, a tisztítás okozta karcolásoktól védi a felületet. A körömmel kitapintható mechanikai sérülés erős, külső behatás eredménye, melynek nem állnak ellen a szemüveglencsére felvitt rétegkezelések. Ne használja üveglencsés szemüvegét autóban, mivel baleset esetén a légzsák berobbanásakor a szemüveglencse szilánkjai akár szemsérülést is okozhatnak! Autóban lehetőleg műanyaglencsés szemüveget használjon!


Napszemüveg esetén fontos ellenőrizni az UV fény szűrését. Ne nézzen közvetlenül a napba szemüvegével, mert az még a legjobban szűrő lencsék használatával is retinakárosodást okozhat!$Resources:imgRssButtonImgAlt;
RSS csatornák
Nyomtatás
Nyomtatás
Küldés
Küldés ismerősnek
CsökkentésNövelés
Szöveg méret