Szalagparancsok kihagyása
Ugrás a fő tartalomhoz
Essilor Magyarország > A LÁTÁSRÓL > A látásról általában
A látásról általában
 

Az egészséges látás

A látás és szemünk működésének megértése nagyon fontos, hiszen ezáltal őrizhető meg minél tovább az egészséges látás. A következőkben a szem működéséről, az egyes szembetegségekről és szemüveglencsékről olvashat. Nagy gondossággal állítottuk össze ezeket az információkat, bárki számára érthető módon, sok illusztrációval és alapos magyarázatokkal. Kérjük, szánjon egy kis időt ezek elolvasására, hiszen ezáltal is tovább őrizheti meg látásának egészségét.

A szem az emberi szervezet egyik legfontosabb érzékszerve

Az emberi szem teszi lehetővé számunkra a fény érzékelését, biztosítva ezáltal, hogy többet érzékeljünk a bennünket körülvevő világból, mint az összes többi érzékszervünkkel együttvéve. Szemünkre szinte minden tevékenységhez szükségünk van: olvasáshoz, munkához, tévézéshez, levélíráshoz, autóvezetéshez és még megszámlálhatatlan egyéb élethelyzetben.

Szemünk a legértékesebb az öt érzékszervünk közül, éppen ezért az emberek többsége sokkal jobban tart a vakságtól, mint bármilyen más fogyatékosságtól. Szemünk segítségével látjuk és értelmezzük a különböző formákat, színeket és a tárgyak dimenzióit, az általuk visszavert fény feldolgozásával.

A szem a fénysugarakat elektromos jelekké alakítja, majd elküldi őket az agyba. Az agy ezeket a jeleket feldolgozza és látható képpé alakítja. A szemgolyó egy kúp alakú, védelmet nyújtó üregben helyezkedik el a koponyán belül, amit szemüregnek nevezünk és körülbelül 2,54 cm átmérőjű. A szemüreget puha, zsíros szövetréteg veszi körül, amely védi a szemet és lehetővé teszi annak könnyű mozgatását. A szem hat szemmozgató izom segítségével mozog, amelyek legfontosabb részei az írisz, a szaruhártya (cornea), a szemlencse, a retina, a kötőhártya, a makula, és a látóideg.

 

A fény érzékelése

Az emberi szem egy olyan összetett érzékszerv, amely képes a fényt felfogni, irányítani ill. a fényenergiát a központi idegrendszer erre a célra kifejlődött érzékelő rendszerébe juttatni. A fény elektromágneses hullámként terjed a térben, ha viszont egy anyaggal kerül kapcsolatba, energiájának egy részét leadja. Az érzékelés után a foton energiája kémiai ill. elektromos energiává alakul és a központi idegrendszerben - a többi ingerhez hasonlóan - feldolgozásra kerül. Ennek a bonyolult folyamatnak a következtében érzékeljük az elektromágneses spektrumnak egy részét, az ún. látható fényt, és látjuk a körülöttünk lévő dolgokat.


 

Fókuszálás

A szemgolyó hátsó részén található egy ívelt fényérzékelő réteg, a retina. A retina érzékeli a fénysugarakat és továbbítja őket az agy felé. Az agy a kapott információt képpé alakítja.

Amikor nézünk valamit, három dolog történik:

1 - a kép összezsugorodik, hogy ráférjen a retinára
2 - a szétszórt fénysugarak egy pontban koncentrálódnak a retinán
3 - a kép meghajlik hogy a retina ívére essen

Mindezt a szemlencse - mely a retina és a pupilla között helyezkedik el - teszi lehetővé. A szemlencse a közepén a legvastagabb és a szemgolyó külső rétegével, a szaruhártyával együttműködve vetíti ki a képet a retinára.

Látásélesség

A látás élessége, azaz, hogy mennyire tiszta, éles a látásunk, azt mutatja, hogy mennyire jól látunk. A látásélesség mérésére a Snellen táblát használják.

A teszt során azt mérik, hogy 6 méter távolságból mennyire pontosan tudjuk egymástól a betűket és számokat megkülönböztetni. A 6/6-os eredmény azt jelenti, hogy az illető 6 méter távolságból ugyanolyan jól lát, mint egy átlagos ember 6 méter távolságból. A 6/6-os eredmény azonban nem jelenti azt, hogy az illető látása tökéletes, mert ennél jobb látásélesség is létezik. Minél kisebb a második szám, annál élesebb a látás.


$Resources:imgRssButtonImgAlt;
RSS csatornák
Nyomtatás
Nyomtatás
Küldés
Küldés ismerősnek
CsökkentésNövelés
Szöveg méret