Szalagparancsok kihagyása
Ugrás a fő tartalomhoz
Essilor Magyarország > A LÁTÁSRÓL > Látáshibák - Korrekciók
Látáshibák - Korrekciók
 

Emmetropnak nevezzük a fénytörési hibától mentes szemet, amely a belső szemizmok nyugalmi állapota mellett, a végtelenből érkező párhuzamos fénysugarakat a szem törőközegein áthaladva az ideghártyán, azaz a retinán egyesíti képponttá. Az ilyen egészséges szem jellemzője az éles látás és a normális kiterjedésű látómező.

A leggyakoribb fénytörési hibák

Ametropia esetén a kép nem pontosan a retinán képződik, ami homályos látást eredményez és mindenképpen korrekciót igényel. Az ametropiának három formáját ismerjük:

Rövidlátás (Myopia)
Távollátás (Hypermetropia)
Asztigmatizmus

Mindezek mellett 40 éves kor felett a szem fokozatosan elveszíti természetes alkalmazkodóképességét, az apró betűk összemosódnak és az olvasnivalót egyre távolabb kell tartanunk a szemünktől, hogy élesen láthassuk. Ez egy teljesen természetes folyamat, amely előbb-utóbb mindenkinél bekövetkezik és presbyopiának vagy másnéven időskori távollátásnak nevezzük (lásd a Látásproblémák 40 év felett menüpontban).

A felsorolt szemproblémák a legelterjedtebbek, de vannak más hasonló szembetegségek is mint pl. a tompa látás, a kancsalság vagy a gyengénlátás.

Hogyan korrigálhatók a fénytörési hibák?

A korrekció célja, hogy éles kép jöjjön létre a retinán, és ezáltal tökéletesedjen a látott kép. Ez legkönnyebben a különböző korrekciós szemüveglencsék segítségével érhető el. Ezek a lencsék az alapanyag, az optikai felületkialakítás és a felületkezelés együttes eredményeként korrigálják a problémát.


$Resources:imgRssButtonImgAlt;
RSS csatornák
Nyomtatás
Nyomtatás
Küldés
Küldés ismerősnek
CsökkentésNövelés
Szöveg méret