Szalagparancsok kihagyása
Ugrás a fő tartalomhoz
Essilor Magyarország > HÍREK > Az Essilor bemutatja a Crizal Prevenciát
Az Essilor bemutatja a Crizal Prevenciát
 
Az Essilor bemutatja a Crizal Prevenciát, mely szemüveglencse kifejezetten a káros kék fény és az UV sugarak kiszűrésére alkalmas, megelőzve az ezek által okozott károsodást

(2013. február 28. Charenton le Pont) – Az Essilor, a világ vezető optikai vállalata tovább hangsúlyozza elkötelezettségét az egészséges látás megőrzésének irányába azzal, hogy 2013-ban bevezeti az első megelőzésre szánt szemüveglencsét, amely kifejezetten a káros kék fény (a retinán kialakuló sejtelváltozások egyik rizikófaktora) és az UV sugárzás (a szürkehályog kialakulásának fő oka) ellen nyújt védelmet. A megelőzés - azaz a szem védelme a veszélyes sugárzástól - jelenti napjainkban az első védelmi vonalat a világszerte problémákat okozó időskori makuladegeneráció és szürkehályog megbetegedések ellen. Ezek a betegségek jelenleg több, mint 350 millió embert érintenek és számuk az elkövetkező 30 évben megduplázódhat a népesség elöregedése következtében.


Az Essilor és a Paris Vision Institute kiemelkedő felfedezése

Ezt az újabb innovációt a Paris Vision Institute-tal közösen végzett 4 éves kutatási program tette lehetővé. A párizsi intézet egyike Európa legnagyobb látással és a látás egészségével foglalkozó kutatóközpontjainak. A Sahel professzor vezetésével végzett 2 éves kutatómunka eredményeként az Essilor és a Paris Vision Institute közös csapata nagyfokú pontossággal meg tudta határozni a látható fény spektrumának azt a részét, amely ártalmas a retina sejtjeire.

A nap és különböző mesterséges fényforrások (LED lámpák, számítógépek, okostelefonok) által kibocsátott kék fény – a látható fény spektrumának 380-500 nm hullámhossz közé eső része – jótékony hatással van az emberi szervezetre, különösen annak belső biológiai órájára. Ugyanakkor a szemre kifejezetten káros lehet ennek a fénynek bizonyos hullámhossza.

Azért, hogy meghatározzuk a spektrumnak azt a részét, ami károsítja az emberi retinát, a kutatócsoport egy teljesen új protokollt fejlesztett ki: a retina sejteken végzett (in vitro) tesztet, amely során annak érdekében, hogy meghatározzák a sugárzás káros hatásának mértékét a hullámhossz függvényében, a sejteket közeli fénybesugárzásnak teszik ki. Ez az optikai iparban egyedülálló teszt tette lehetővé annak felfedezését, hogy a retina sejtjeire a 415 és 455 nm közötti hullámhossz a legkárosabb része a kék tartománynak (a spektrális sáv középpontja 435 nm +/- 20 nm).

Fényvédő lencse, mely csökkenti az időskori makuladegeneráció
és a szürkehályog kialakulásának kockázatát


Kétéves kutatói munka eredményeként az Essilor kifejlesztette a Crizal Prevencia szemüveglencséket, melyek kiszűrik azokat a hullámhosszú fénysugarakat, melyek a retinasejtek elváltozásáért felelősek, miközben a kék fény jótékony hatású sugarait átengedik. Mindezt a Light Scan technológia segítségével sikerült elérni, mely a fény szűrését szelektíven végzi:
  • a kék fény jótékony sugarait átengedi,
  • kiszűri a káros kék és ibolya sugárzást, melyek az időskori makuladegeneráció kialakulásához vezethetnek, valamint kiszűri a szürkehályog megbetegedések egyik legfőbb okozóját, az UV sugárzást is,
  • miközben a szemüveglencse tökéletesen átlátszó marad.

3,2 milliárd ember érintett világszerte

A visszafordíthatatlan szembetegségekkel vívott harc az egész populációt érinti, de legjobban azt a 1,3 milliárd gyermeket, akik sokkal érzékenyebbek a kék fényre és az UV sugárzásra, hiszen gyerekkorban a szem védelme még alacsonyabb mértékű és ezért minden látható fényt és az UV sugárzás nagy részét is átengedi a retináig. Ezen felül 1,9 milliárd 45 év feletti felnőttet érint különösen ez a kérdés, esetükben ugyanis a szervezet és így a szem természetes védekezőképessége az idő múlásával fokozatosan csökken. 2050-re 3,7 milliárd fő lesz 45 év feletti a világban.

Hubert Sagnières az Essilor International vezérigazgatója:

„Ez a felfedezés minden bizonnyal mérföldkő az optika tudományában és örülünk annak, hogy Sahel professzor kutatócsoportjával együtt részesei lehettünk e felfedezésnek, hiszen ezáltal is hozzájárulunk a legveszélyesebb szembetegségek elleni harchoz. A Crizal Prevenciával az elsők között próbálunk megfelelni azon kihívásoknak, melyek a megelőzést célozzák. Ez tökéletesen illeszkedik az Essilor stratégiájába, hiszen piacvezető szerepünk egyik fontos eleme az olyan megoldások keresése és bevezetése, melyek mindannyiunk szeme egészségét megvédik szerte a világon.”

Kapcsolat: Essilor Optika Kft.
marketing@essilor.hu, +36 1 454 5040Az Essilorról

A világ vezető szemüveglencse gyártó vállalataként az Essilor a látás javítását és a szem védelmét szolgáló szemüveglencsék széles választékát tervezi, gyártja és forgalmazza. Küldetése, hogy a világon mindenki számára biztosítsa az egyedi látási igényének legjobban megfelelő szemüveglencsét. Ennek érdekében az Essilor évi 150 millió Eurót költ Kutatás+Fejlesztésre, hogy folyamatosan újabb és hatékonyabb termékeket vezethessen be. Vezető világmárkái: Varilux, Crizal, Xperio és Optifog.
A szemüveglencsék mellett az Essilor optikai felszerelések, berendezések és szolgáltatások fejlesztésével és optikusok felé történő értékesítésével is foglalkozik.
Az Essilor 2011-es konszolidált árbevétele 4,2 milliárd Euró volt és 48 700 alkalmazottat foglalkoztatott a világ 100 országában. 19 gyártóegységet és 390 receptúra laboratóriumot illetve becsiszolóműhelyt tart fenn világszerte, valamint számos Kutatási+Fejlesztési központot.
Az Essilort a Forbes magazin a 30 leginnovatívabb vállalat közé sorolta.
További információk: www.essilor.com
Az Essilor részvényeivel kereskednek a NYSE Euronext tőzsdén Párizsban és alkotóeleme az EuroStoxx 50 és CAC 40 részvényindexnek. Kódok és szimbólumok: ISIN: FR0000121667; Reuters: ESSI.PA; Bloomberg: EI:FP.

A Paris Vision Institute-ról:

A Paris Vision Institute (UPMC, Inserm, CNRS) az első számú francia kutatóközpont, mely a szembetegségek tudományos és orvosi kutatásával foglalkozik. A Quinze-Vongts szemkórház szívében működő intézetet egyetlen cél vezérli: az innováció felgyorsítása a betegek érdekében.

Az Essilor Crizal Prevencia szemüveglencsék 1. osztályú termékek az ametropia és presbyopia korrigálására, melyek kifejezetten a káros kék fény és a káros UV sugarak ellen nyújtanak védelmet. A 2011. december 29-i francia törvényekkel és a 2012. május 9-i rendelettel összhangban az Essilor kijelenti, hogy a fenti információk általános információk, melyek a megelőzést és a köztudat felrázását célozzák. A termék Magyarosrzágon várhatóan 2013 őszén kerül bevezetésre.

$Resources:imgRssButtonImgAlt;
RSS csatornák
Nyomtatás
Nyomtatás
Küldés
Küldés ismerősnek
CsökkentésNövelés
Szöveg méret