Szalagparancsok kihagyása
Ugrás a fő tartalomhoz
Essilor Magyarország > HÍREK > Essilor Csodás Jövő Program
Essilor Csodás Jövő Program
 
Essilor 20180911 Csodás Jövő Program logó end.jpg


Mikor, kinek, hogyan lehet „jól" segíteni? Ezek a segítő szakma legnagyobb kérdései. Azok számára, akiknek nem ez a szakterülete talán egyszerűnek tűnik, hiszen sok a nélkülöző. Sétálva az utcán biztosan jön velünk szembe olyan, akinek szüksége lenne a segítségünkre. Mit is tehet az optikus szakma annak érdekében, hogy enyhítse a nélkülözők problémáit? Tapasztalataink szerint úgy segíthet jól, ha meghallgatja a segítő szakmát, feltárja azokat a kérdéseket, hogy kit kell segítenie, mikor kell segítsen és nagyon fontos, a hogyan! Láttunk már jó gyakorlatot erre, például a Civil Díjas Esélyt a szemnek! programot, amely mögött az optikus szakma összefogása áll, felhasználva a szociális segítők tapasztalatait. Hasonló irányvonalat követ az Essilor Optika Kft. és az Új Start alapítvány 2018 őszén elindult Csodás Jövő Programja is.

A Magyar Optikus Ipartestület a Látásért Alapítványa 2016-ban nagy változáson ment át, új lett a kuratórium és új tevékenységeket is bevezettünk. Ilyen új tevékenység volt a MOI tagság számára a CSR (társadalmi felelősségvállalási program) biztosítása is. Szemüveglencse gyártók, keretforgalmazók és látszerészek az Esélyt a szemnek! programban megtapasztalhatták, milyen értékrend szerint végezzük a munkánkat. Az Essilor is elköteleződött amellett a szemlélet mellett, amit kipróbálhattunk a közös szemüveg adományozások alkalmával. Amikor az Essilor munkatársai elhatározták, hogy szeretnének Magyarországon elindítani egy szemüvegtámogatási programot, mint CSR tevékenységet, kíváncsiak voltak a mi tapasztalatainkra, amit örömmel osztottunk meg velük. Mi is sokat tanultunk, hiszen az Essilor Vision Foundation a világ minden táján adományoz, generál oktatási és munkahely teremtési programokat az optikus szakmában. De jött a kérdés, Magyarországon mikor, kit, hogyan lehet „jól" segíteni. Bevontuk a közös munkába az Új Start Alapítványt, akik a szociális segítő szakmai tapasztalatokkal erősítették a kialakulóban lévő tervet. Az Essilor 2018. szeptember 15-én megrendezett őszi kampánybemutató rendezvényén be is jelentette az Essilor Csodás Jövő programot, melynek célja a Magyarországon élő hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szemüveghez jutásának támogatása, mivel korrigálatlan rossz látás Magyarországon is hatalmas probléma felnőttek és gyermekek között egyaránt.

Ma Magyarországon egy 2018. januári felmérés alapján közel 187 000 gyermek él hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetben. Nekik közel 10%-ának lenne szüksége látáskorrekcióra.

A biztosított szemüvegek által nyújtott éles látás jelentősen növeli az önbizalmat és akár már rövidtávon javíthatja a gyermekek iskolai teljesítményét, hiszen a rossz tanulmányi eredmények hátterében, gyakran a korrigálatlan, nem megfelelő látás áll.

Annak érdekében, hogy az adomány célba érjen együttműködünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekesély Főosztályával, az „Esélyteremtő óvoda" projekt gazdájával, így a rászoruló óvodások több, mint felét el tudjuk érni, nekik az Optikus Ipartestület szakmai szempontjai szerint tudunk szemüveget adományozni, hasonlóan az Esélyt a szemnek! programhoz.

2018 év végéig egy pilot program keretében az abba regisztrált Essilor partner üzletek (Essilor Támogató Pontok) segítségével 230 gyermeknek adhatunk ingyen szemüveget 56 óvoda, 50 védőnő és 15 gyermekszemész bevonásával. Terveink szerint 2019-ben, a pilot tapasztalatait is beépítve a programba, 2300 óvodásnak biztosíthatunk - talán egy kicsit könnyebben elérhető - csodás jövőt.

Várjuk mindazon optikák jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának adománypontként az Essilor Csodás Jövő Programhoz, vagy kérdésük van a segítségnyújtás egyéb lehetőségeiről. Telefonunk +36309224825, email címünk latasertalapitvany@gmail.com   $Resources:imgRssButtonImgAlt;
RSS csatornák
Nyomtatás
Nyomtatás
Küldés
Küldés ismerősnek
CsökkentésNövelés
Szöveg méret