Szalagparancsok kihagyása
Ugrás a fő tartalomhoz
Essilor Magyarország > HÍREK > Crizal UV és az E-SPF faktor
Crizal UV és az E-SPF faktor
Maximális UV védelem az Essilortól

Az Essilor, mint a világ vezető szemüveglencse gyártó vállalata 2012. március 1-én Párizsban mutatta be legújabb fejlesztését, a Crizal UV szemüveglencsét, amely minden eddiginél magasabb szintű UV védelemmel rendelkezik.  Ezzel egy időben bemutatásra került az új E-SPF (Eye-Sun Protection Factor) vagy Szem-Napvédő Faktor is, amelynek célja, hogy felhívja a szemüvegviselők figyelmét a szem UV védelmének jelentőségére valamint, hogy segítsen eligazodni a vásárlóknak a különböző szemüveglencsék között.
„Az Essilor büszke arra, hogy ismét élen járva az optikai innovációban elsőként mutat be egy olyan terméket, amely egyedülálló UV védelemmel rendelkezik. S mivel ez egy rendkívül fontos egészségügyi kérdés, kidolgoztuk az E-SPF faktort, hogy a vásárlók is megfelelően tájékozódhassanak és könnyebben megértsék ezt a bonyolult kérdést.” - mondja Rákóczy Botond, az Essilor magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója.  

UV sugárzás: Komoly veszély a szemre

Az UV sugárzásnak komoly, visszafordíthatatlan káros következményei lehetnek a szemünkre. Az UV sugárzás bizonyítottan felelős a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásáért, valamint a szem környéki bőr rákos elváltozásaiért és a ráncok kialakulásáért. Becslések szerint évente 15 millió ember veszíti el szeme világát a szürkehályog következtében, amelynek egyik fő oka lehet az UV sugárzás. Szintén az UV az egyik fő okozója a szem környéki bőrön kialakuló rákos elváltozásoknak, amelyek összességében a bőrrákos esetek 5-10%-át teszik ki.

Talán azzal mindenki tisztában van, hogy napsütéses időben jelentős UV sugárzás éri szemünket, ezért védekeznünk kell napszemüveg viselésével. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a teljes UV sugárzás 40%-a nem napsütéses időben ér bennünket, így az év mind a 365 napján ki vagyunk téve a káros sugaraknak. Ezért nagyon fontos, hogy felhős időben is gondoskodjunk a megfelelő UV védelemről.

Crizal UV: Egyedülálló hátsó oldali UV védelem

A legtöbb szemüveglencse rendelkezik UV védelemmel a lencse elülső oldalán, így a szemből érkező és a lencsén áthaladó UV sugarakat különböző mértékben ugyan, de képesek kiszűrni. Ugyanakkor az UV sugarak nem csak elölről érkeznek, hanem hátulról is, amely akár a teljes UV sugárzás  50%-a  is lehet. Ez különösen veszélyes, hiszen a hátulról érkező UV sugarakat a lencsén található réteg visszaveri a szemüvegviselő szemébe.

Az Essilor ezért kifejlesztett egy új anti-reflex (tükröződéscsökkentő) réteget, amely a színezetlen szemüveglencsék hátsó felületén is UV védelmet biztosít, így gyakorlatilag kiküszöböli az UV sugarak visszaverődését a szembe, miközben prémium minőségű átlátszóságot biztosít.

A Crizal UV lencsék bevezetése egy áttörő innováció az optikai piacon, amelynek segítségével sokat tehetünk az egészséges látás megőrzéséért valamennyi - különböző korú és különböző látásproblémával rendelkező- szemüvegviselő esetében. A hátsó oldali UV védelem színezetlen és napszemüveglencséken is elérhető.

E-SPF (Szem Napvédő Faktor): Új mérőszám a szemüveglencsék teljes körű UV védelmének kifejezésére

Annak érdekében, hogy a szem UV védelme minden eddiginél nagyobb figyelmet kapjon, az Essilor bevezetett egy nemzetközi mérőszámot, amely a napvédő krémek SPF faktorának analógiájára építve került kialakításra. Az E-SPF vagy Szem Napvédő Faktor az Essilor által létrehozott és független harmadik fél által jóváhagyott index, amely a szemüveglencse által nyújtott teljes (első és hátsó oldali) UV védelmet fejezi ki. Egy napjainkban végzett kutatás* szerint a megkérdezettek több mint kétharmada nincs tisztában azzal, hogy átlátszó szemüveglencsén is elérhető az UV védelem, illetve 90%-uk hasznosnak tartaná egy napvédő faktorszám bevezetését a szemüveglencsékre.

Színezetlen szemüveglencsék esetén az E-SPF értéke 2 és 25 között mozog, míg napszemüvegek és színezett lencsék esetében a maximum E-SPF=50+. Egy szemüveget nem viselő esetén az E-SPF faktor értéke 1. Tehát egy 25-ös E-SPF faktorral rendelkező szemüveglencse esetén a szemüvegviselő 25-ször jobb UV védelemben részesül, mintha egyáltalán nem viselne szemüveget.  Az Essilor új fejlesztése, a Crizal UV a színtelen szemüveglencsék esetében a lehetséges legmagasabb, 25-ös E-SPF faktorral rendelkezik**. Ez az érték, ahogyan az E-SPF faktor kialakítási protokol is független harmadik fél, Dr. Karl Citek, (OD, PhD, Optometrista professzor és kutató) által jóváhagyott és elismert.

Az Essilornál hiszünk abban, hogy az E-SPF faktor és a Crizal UV bevezetésével felhívhatjuk a figyelmet a szem UV védelmének fontosságára és növelhetjük a szemüvegviselők ezzel kapcsolatos ismereteit.

*IPSOS Omnibus kutatás 5 országban (Franciaország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország és Németország)

**E-SPF=25 értékkel rendelkezik minden Crizal Forte UV és Optifog lencse, kivéve az Essilor Orma (E-SPF=10)

 


$Resources:imgRssButtonImgAlt;
RSS csatornák
Nyomtatás
Nyomtatás
Küldés
Küldés ismerősnek
CsökkentésNövelés
Szöveg méret