Látásunk

Szemünk fénye a legdrágább kincsünk, természetes, hogy vigyázunk rá. Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb cikkeinket, amelyek a látással, annak korrigálásával foglalkoznak.

Cikkeink látásunkról 7 Az oldal minimum olvasási ideje

Miópia

A miópiát legtöbben úgy ismerjük, hogy rövidlátás. Ez is egy fénytörési hiba, és mint olyan, nem betegség, inkább egy anatómiai adottság. Ha a szemgolyó hossza nagyobb, mint a szem törőereje, vagy a törőerő kisebb, mint a szemgolyó mérete, akkor a végtelenből érkező sugarak a retina előtt egyesülnek, mikor nem alkalmazkodunk. A megfelelő korrekciós eszköz a retinára „szórja” a sugarakat, így biztosítva az éleslátást.

Cikkeink látásunkról 10 perc Az oldal minimum olvasási ideje

Hipermetrópia

Ez a fénytörési hiba szintén nem betegség. A mindennapokban „túllátásként” emlegetjük, ami azt jelenti, hogy alkalmazkodásmentes állapotban a végtelenből érkező párhuzamos sugarak a retina mögött egyesülnek, így a korrigálásához arra van szükség, hogy egy lencse a retinára „gyűjtse” a sugarakat. A szemgolyó hossza nincs összhangban a törőerővel, ezért az alkalmazkodás igénybevételével történhet csak meg az éleslátás.

Cikkeink látásunkról 5 perc Az oldal minimum olvasási ideje

A presbiópia

A presbiópiát más néven öregszeműségnek nevezik. Ez az elnevezés első hallásra nem túl hízelgő, pedig valójában egy olyan természetes folyamatról van szó, mint a bőr ráncosodása vagy a haj őszülése. Tulajdonképpen a szem alkalmazkodó képessége kezd romlani 45 éves korunk körül.

Cikkeink látásunkról 7 perc Az oldal minimum olvasási ideje

Asztigmia

Asztigmatizmus vagy asztigmia (tévesen használva szemtengelyferdülés) előfordulásakor, a szem törőközegein átjutó fénysugarak nem egy fókuszpontban találkoznak a retinán, hanem két különböző gyújtópont keletkezik. Ennek az az oka, hogy a szaruhártya különböző mértékben görbül x-, illetve y-irányban.

Szemüveglencsék tevékenységeinkhez 5 perc Az oldal minimum olvasási ideje

Szemüveglencsék olvasáshoz

Mindenki tudja, hogy idővel az olvasáshoz szemüvegre lehet szüksége. Ennek az az oka, hogy szemlencsénk egyre kevésbé képes alkalmazkodni a közeli távolságokhoz, és körülbelül 40 éves kor felett azt vesszük észre, hogy az olvasnivalót jobb egyre távolabb tartani.

Szemüveglencsék tevékenységeinkhez 5 perc Az oldal minimum olvasási ideje

Szemüveglencsék számítógépes munkavégzéshez

Amikor nem tudunk hosszabb ideig közelre tekinteni, akkor előfordulhat, hogy a számítógép kijelzőjéhez is szükséges lehet valamilyen korrekció. Ez 40 éves kor felett eltér, mint az olvasószemüveg értéke, ezért tanácstalan lehet mi a legjobb megoldás Önnek?

Szemüveglencsék tevékenységeinkhez 6 perc Az oldal minimum olvasási ideje

Szemüveglencsék aktív mobiltelefon használathoz

Ma már több mobiltelefon előfizetés aktív Magyarországon, mint ahány ember él az országban, és egyre több tartalmat érünk el mobiltelefonunk segítségével. Sőt megjelent az az internetezési forma, hogy valaki számítógépet már egyáltalán nem használ, kizárólag mobiltelefonja segítségével éri el a szükséges információkat. Mit lehet tenni, hogy szemünk ne fáradjon el?