Cikkeink látásunkról

Cikkeink látásunkról 5 perc Az oldal minimum olvasási ideje

A presbiópia

A presbiópiát más néven öregszeműségnek nevezik. Ez az elnevezés első hallásra nem túl hízelgő, pedig valójában egy olyan természetes folyamatról van szó, mint a bőr ráncosodása vagy a haj őszülése. Tulajdonképpen a szem alkalmazkodó képessége kezd romlani 45 éves korunk körül.

Cikkeink látásunkról 7 perc Az oldal minimum olvasási ideje

A legjobb megoldás presbiópia esetén

A presbiópia vagy öregszeműség teljesen természetes folyamat. Megoldásként van, aki multifokális lencsét választ, vagy olvasó szemüveget, esetleg távoli kontaktlencse mellé kiegészítő megoldást keres közelre. 40-45 éves korunkra azt vesszük észre, hogy nehézséget okoz elolvasni bevásárlás közben a feliratokat

Cikkeink látásunkról 9 perc Az oldal minimum olvasási ideje

Hogyan változtatja meg a vírushelyzet a szemüveg viselési igényeket?

Március óta az optikai üzletekbe betérő páciensek új protokollal találkozhatnak. A szemvizsgálatok biztonsági előírásai szigorúbbá váltak, a távolságtartásra nagyobb hangsúlyt fektetünk. Milyen változások történtek a szemüveg ajánlás területén? A kötelező maszkviselés legjelentősebb hatása a szemüvegviselők életére a lencsék állandó párásodása. Az üzletben vagy az egészségügyben dolgozók egész nap viselik az orrukat és arcukat is eltakaró eszközöket, így a levegő áramlása nem megoldott, a lencsére lecsapódó pára pedig kellemetlenséggel jár.

Cikkeink látásunkról 7 perc Az oldal minimum olvasási ideje

Asztigmia

Asztigmatizmus vagy asztigmia (tévesen használva szemtengelyferdülés) előfordulásakor, a szem törőközegein átjutó fénysugarak nem egy fókuszpontban találkoznak a retinán, hanem két különböző gyújtópont keletkezik. Ennek az az oka, hogy a szaruhártya különböző mértékben görbül x-, illetve y-irányban.