Cikkeink látásunkról 3 perc Az oldal minimum olvasási ideje

6 tipp a szem védelmére irodai munka közben

Megosztás

A digitális képernyők előtti munkavégzés megerőltetést jelent szemünknek, és hosszútávon ronthatja látásunkat, ezért fontos, hogy odafigyeljünk néhány apróságra. Új cikkünkben segítséget szeretnénk nyújtani, hogy Ön is megóvhassa szemét az irodai munka okozta kockázatoktól.

Az egyik veszély a modern életmód miatti gyakori közelre fókuszálás, amely megerőlteti szemünket és szemfáradtságot okozhat. Ez többféleképpen jelentkezhet. A szem szárazsága, vörössége vagy viszketése, a fej- vagy nyakfájás és a fókuszálás vagy tiszta látás nehézségei mind erre utalhatnak. 

A másik veszély a káros ibolya-kék fény, amelyet a digitális képernyők bocsájtanak ki. Olyan kellemetlen tüneteken túl, mint a fejfájás vagy homályos látás, felboríthatja az alvási ciklust is. Sőt, hosszútávon növelheti a szürkehályog és a makula degeneráció kialakulásának kockázatát.

Hogyan védheti szemét a digitális képernyők veszélyeitől? 
  • Pislogjon rendszeresen! Miközben mobiltelefonunk vagy számítógépünk kijelzőjét nézzük, hajlamosak vagyunk kevesebbet pislogni. A pislogások száma percenként akár 4-re is lecsökkenhet, így a szem szárazzá válhat, sőt, a fertőzésekkel szemben is kevésbé lesz ellenálló 
  • Állítsa be a képernyő fényerejét úgy, hogy az azonos legyen a környezet világosságával! Erre többfajta alkalmazást is használhatunk, ilyen például a f.lux. Továbbá arra is érdemes figyelni, hogy a képernyőn ne csillanjon meg a vakító fény, hiszen ez is tovább erőltetheti a szemet 
  • Ne használjon digitális eszközöket 1-2 órával elalvás előtt! Az ibolya-kék fény befolyásolja a melanin nevű hormon termelését, ami az egészséges alvásciklus fenntartásáért felel. A szabály betartásával megelőzheti az alvásproblémák kialakulását és kipihentebbnek érezheti magát 
  • Figyeljen oda a levegő minőségére! Meglepőnek tűnhet, de a szemfáradtság tüneteit a levegő is befolyásolhatja. Irodai munka esetén szellőztessen gyakran, nyáron kerülje a túlzott légkondihasználatot, a fűtési szezonban pedig párologtasson rendszeresen! 
  • Tartsa be a 20/20/20 szabályt! Hosszas képernyőhasználat közben ajánlott 20 percenként 20 másodpercig legalább 20 lábnyi (kb. 6 méter) távolságra fókuszálni 
  • Viseljen olyan szemüveglencsét, amely megbirkózik a digitális világ kihívásaival!

Az Eye Protect System korábbi technológiákkal ellentétben nem egy új rétegként, hanem magában az alapanyagban fejti ki a hatását. Ez azt jelenti, hogy szelektíven szűri a kék fényt, így a szervezetünk számára elengedhetetlen türkiz-kék fény átjut a lencsén, azonban a káros ibolya-kék fény egy részét elnyeli. Továbbá nem tapasztalható kék visszatükröződés a lencsén, ami a réteges védelem esetében elkerülhetetlen – így esztétikusabb megjelenést kölcsönöz a viselőnek. 

A Blue UV Capture technológia a káros kék fényen túl az UV sugárzástól is védi a szemet. A lencsék elnyelik a káros sugarakat és hővé alakítják azokat. Ráadásul a színérzékelést és a kontrasztokat is csak minimálisan befolyásolja. 

A Crizal Prevencia anti-reflex felületkezelés teljeskörű védelmet nyújt az UV-sugarak láthatatlan veszélyei ellen, illetve védi szemét a káros kék fénytől* is. Emellett erős szennyeződésekkel és vízzel szembeni ellenálló képességgel rendelkezik a könnyebb tisztíthatóság érdekében. 

Az Eyezen termékcsalád fejlesztésekor figyelembe vették a modern világ kihívásait. Ezek az egyfókuszú lencsék azáltal kímélik és védik a szemet, hogy segítséget nyújtanak az alkalmazkodásban, így teljeskörű megoldást kínálnak azok számára, akik sok időt töltenek képernyők előtt és gyakran tapasztalnak szemfáradtságot. 

A Varilux Digitime lencsét olyan 40 év feletti szemüvegviselőknek tervezték, akik presbiópok és irodai munkát végeznek. Beépített Eye Protect System segítségével védelmet nyújt az ibolya-kék fény ellen, valamint elősegíti az egészséges testtartást, ezzel csökkentve a nyak- illetve hátfájdalmat. 

Reméljük ezek a tippek Önnek is segítenek majd abban, hogy jobban odafigyeljen szeme egészségének megóvására - irodai munka közben is. 

Érdekes lehet

Cikkeink látásunkról 7 perc Az oldal minimum olvasási ideje

Munkaszemüvegek a mindennapokban

A digitális világ terjedésével egyre nagyobb az igény az úgynevezett munkaszemüvegekre. Sokan tévesen ide sorolnak minden szemüveget, amit munka közben viselünk. Ennél azonban speciálisabb lencséről van szó.