Cikkeink látásunkról 7 perc Az oldal minimum olvasási ideje

A legjobb megoldás presbiópia esetén

Megosztás

A presbiópia vagy öregszeműség teljesen természetes folyamat. Megoldásként van, aki multifokális lencsét választ, vagy olvasó szemüveget, esetleg távoli kontaktlencse mellé kiegészítő megoldást keres közelre.

A presbiópia vagy öregszeműség teljesen természetes folyamat. Megoldásként van, aki multifokális lencsét választ, vagy olvasó szemüveget, esetleg távoli kontaktlencse mellé kiegészítő megoldást keres közelre.

40-45 éves korunkra azt vesszük észre, hogy nehézséget okoz elolvasni bevásárlás közben a feliratokat, egyre távolabb tartjuk magunktól az okostelefont, vagy nagyítjuk a képernyőn a betűket.

Kézenfekvő megoldás ilyenkor az olvasó szemüveg, sokan ilyenkor jutnak el az első látásvizsgálatukra. Jó esetben, hiszen az előre elkészített olvasók a drogériák polcain könnyű és gyors megoldással kecsegtetnek.

Ezek azonban nem a mi szemünknek megfelelően készültek, a pupillatávolság sokszor nem megfelelő, és nem veszik figyelembe a két szem közti eltéréseket sem.

Mi lehet akkor a megfelelő megoldás?

Mindenképpen javasolt látásvizsgálattal kezdeni, sőt az életkor előrehaladtával egy alapos szemvizsgálatra is szükség van, hogy ne csak a látási nehézségeket kezeljük, hanem más egészségügyi problémákat is kiszűrjünk. A vizsgálat után távolra és közelre más dioptriát állapít meg a szemvizsgáló (optometrista) vagy a szemorvos. Ezek alapján a viselő igénye határozza meg, hogy milyen szemüveg készül.

 

Multifokális lencsék

Abban az esetben, ha az életstílusunk megköveteli a kényelmes, gyors váltást a különböző távolságok között, ez a legjobb megoldás. Nem kell cserélgetni a szemüvegeket, nem kell letologatni azt, a lencse ugyanis tartalmazza az összes távolságra a megfelelő korrekciót. A szemüveg alsó részén az olvasáshoz szükséges közeli dioptria, középen a monitor távolságra alkalmas köztes rész található, egyenesen előre nézve pedig távolra látunk élesen.

A lencse kialakítása ergonómiailag tökéletesen alkalmazkodik a nézési szokásainkhoz, csak kis időt kell a megszokásra szánni. További előnye, hogy kívülről nem látszik éles választóvonal, így nem árulkodik az életkorunkról. A megfelelő lencse kiválasztásához kérje szakember segítségét, aki ismeri ezeknek a termékeknek a sajátosságait, és az Ön igényeinek megfelelően tud ajánlani.

Egyfókuszú olvasószemüvegek

Ha távolra nincs szükség szemüvegre, vagy inkább külön készítettjük el az olvasáshoz szükséges korrekciót, azt olvasó szemüvegnek nevezzük. Ezzel a megoldással csak egy távolságra, közelre látunk jól, így le kell venni, ha számítógép előtt ülünk, vagy távolra nézünk. Egyszerű, de használat során mégis kényelmetlen viselet, hiszen cserélgetni kell, és ha nem megfelelően tároljuk, hamarabb tönkre is megy, mint egy olyan szemüveg, amit egész nap hordunk.

 

Presbiopia
Bifokális lencsék

A bifokális lencséket körülbelül 200 éve fejlesztették ki. Ez az a megoldás, amely éles határoló vonallal, úgynevezett pajzsszerű kialakítással tartalmazza az olvasó részt. Közelre és távolra jelent megoldást, a kettő között nincs dioptriaátmenet, így monitorhoz nem tökéletes.

Munkaszemüvegek

Ha Ön számítógépes munkát végez, a legkényelmesebb, ha az olvasó mellett az úgynevezett köztes távolságra is élesen lát. Ezt kínálják a munkaszemüvegek, amelyek távolra nem alkalmasak, de széles látóteret biztosítanak irodai környezetben.

 

Mi alapján válasszunk olvasáshoz alkalmas korrekciót?

Az optikák kínálatában különböző kategóriájú lencséket találhatunk, különböző igényekre. Az optikus szakember néhány kérdést tesz fel az Ön mindennapjaival kapcsolatban, annak érdekében, hogy a megfelelő lencséket tudja ajánlani. Hova szeretné használni, mennyi időt tölt monitor előtt, milyen egyéb tevékenységekhez szeretné használni?

Ha időt szán arra, hogy válaszoljon ezekre a kérdésekre, megfelelő megoldást tudunk nyújtani Önnek

Érdekes lehet