Cikkeink látásunkról 5 perc Az oldal minimum olvasási ideje

A presbiópia

Megosztás

A presbiópiát más néven öregszeműségnek nevezik. Ez az elnevezés első hallásra nem túl hízelgő, pedig valójában egy olyan természetes folyamatról van szó, mint a bőr ráncosodása vagy a haj őszülése. Tulajdonképpen a szem alkalmazkodó képessége kezd romlani 45 éves korunk körül.

A presbiópiát más néven öregszeműségnek nevezik. Ez az elnevezés első hallásra nem túl hízelgő, pedig valójában egy olyan természetes folyamatról van szó, mint a bőr ráncosodása vagy a haj őszülése. Tulajdonképpen a szem alkalmazkodó képessége kezd romlani 45 éves korunk körül.

Fiatal korban a közelre nézéskor az alkalmazkodás mértéke 4 dioptria körül van, azaz a szem ennyit képes változtatni a törőerején ahhoz, hogy 40 cm körüli távolságra is élesen lássunk. Ezt a sugárizom feszülésével éri el, és a szemlencse rugalmassága teszi lehetővé. Korral a szemlencse veszít a rugalmasságából, így nem képes alakját oly mértékben változtatni, ami elegendő lenne például olvasásnál, így ezt a hiányzó dioptriát szemüveggel kell kiegészíteni. Ez az olvasószemüveg.

Minél kevésbé képes szemünk alkalmazkodni, annál több dioptriát kell szemüveglencsével pótolni, így 2-3 évente érdemes cserélni az olvasószemüveget.

A távoli és a közeli távolságokra alkalmas dioptria különbsége az addíció. Ha nem megoldható, hogy állandóan cserélgessük szemüvegünket, attól függően, hogy épp hova szeretnénk élesen látni, érdemes úgynevezett többfókuszú lencsét választani, amely egy dioptria átmenettel biztosítja számunkra a kényelmes viseletet. Az addíciónak megfelelő változás a távoli dioptriától indul, és a lencse alján az olvasó dioptriában ér véget.

A különböző típusú többfókuszú, vagy más néven multifokális lencsék (progresszív szemüvegnek is nevezik) hatalmas választéka lehetővé teszi, hogy mindenki az igényeinek és anyagi lehetőségeinek megfelelően válasszon. A gyártástechnológia sajátossága, hogy ezek a lencsék egy szűkebb látótérrel rendelkeznek, mint egy egyszerű távoli szemüveg, cserébe azt a kényelmet kínálják, hogy cserélgetés nélkül élvezhetjük minden távolságra a tökéletes látást.

A magasabb kategóriák szélesebb látóteret garantálnak, az alacsonyabb kategóriák esetén több kompromisszumot kell kötnünk, jobban kell mozgatnunk a fejünket vízszintes irányban, és kicsit nehezebb a megszokásuk. Az addíció növekedésével érdemes mindig magasabb kategóriára váltani, hogy ne érezzük meg a dioptriaátmenet okozta látótérszűkülést.

Fontos megemlítenünk, hogy a munkatávolság (monitor, köztestávolság, karnyújtásnyi távolság) szintén más dioptriát kíván, mint amit olvasáshoz, vagy utcán sétálva használunk. Így, ha fontos számunkra ez a távolság, mindenképpen munkaszemüvegre van szükség.

Az optikákban dolgozó szakemberek és a szemvizsgáló kollégák kérdések segítségével felmérik az igényeket és a legmegfelelőbb lencsét ajánlják Önöknek. Elengedhetetlen tehát, hogy minden apró részletre kitérjünk, hogyan viseljük szemüvegünket, milyen körülmények között használjuk azt, milyen tevékenységeket végzünk. Együttműködve a szakemberekkel, garantáltan elégedettek leszünk az általuk kínált megoldásokkal.