Cikkeink látásunkról 9 perc Az oldal minimum olvasási ideje

Milyen multifokális lencsét válasszak?

Megosztás

Mindenki életében eljön az az időszak, amikor észreveszi, hogy egyre távolabb kell tartania magától az olvasnivalót, legyen szó könyvről, tabletről vagy okostelefonról. Erre a tünetre mindenki másképp reagál, próbálja kezelni a helyzetet.

Sajnos sokszor információk hiányában nem a megfelelő módon tesszük ezt, hiszen talán nem is tudjuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre.

A mai felgyorsult, digitális világban a legkorszerűbb megoldás a multifokális lencse lenne, hiszen ahogy a nevében is benne van, többfókuszú szemüvegről van szó. Hogy mit jelent a több fókusz? Azt, hogy egy szemüvegben benne van a távolra szükséges dioptria is és az olvasásához szükséges korrekció, és köztük fentről lefelé haladva egy lágy dioptriaátmenet. Ennek köszönhetően a fejtartás, vagy a nézővonal változtatásával minden távolságra találunk megfelelő dioptriaerősséget. Nem kell több szemüveget cserélgetni, és nem kell a kezünk hosszával játszani, hogy el tudjunk olvasni valamit.

 

Varilux multifokális lencsék

Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk a megfelelő Varilux multifokális lencse kiválasztásakor?

Elsősorban fontos, hogy mikor jutunk el szakemberhez. Nagyon fontos tudni, hogy minél nagyobb a különbség a távoli és a közeli korrekció között, annál magasabb kategóriájú lencsével érjük el a megfelelő látásteret.

Hogy mi határozza meg ezt a különbséget? Egyrészt az alkalmazkodásunk mértéke (a szemünk folyamatosan alkalmazkodik, a kor előrehaladtával kevésbé, és ezt kell pótolni ezzel a különbséggel, az úgynevezett addícióval), másrészt az az igény, hogy milyen távolságra, milyen apró dolgokat szeretnénk látni. Van, aki kézimunkához, műszaki rajzokhoz keres megoldást, nekik erősebb addícióra van szükségük, mint azoknak, akik például a laptopjukat szeretnék jól látni, vagy távolabb tartják maguktól az olvasnivalót, például az ölükben lévő könyvet kisebb dioptriaátmenettel is jól látják.

 

A világ vezető multifokális szemüveglencse márkája

Az igényeket illetően még egy fontos dologról érdemes beszélni, ha optikában járunk. A felgyorsult dinamikus életvitel következtében sokszor gyorsan kell váltani a távolságok között, és a lencsék fejlesztésekor ezt is figyelembe vették a kutatómérnökök. Ezek a lencsék segítik a gyors alkalmazkodást, csökkentik a mozgás közben lehetséges imbolygó érzést, amit az átmenet okoz (hintaeffektus), ezzel kényelmesebbé téve a viseletet (Varilux X Series, Varilux E Series)

Vannak lencsék, amelyek széles látóteret biztosítanak távolra, és emellett köztes és közeli zónában is jól teljesítenek, bár hosszantartó irodai munkához mindig válasszunk kiegészítő megoldást (munkaszemüvegekről egy későbbi blogbejegyzésben írunk). (Varilux Physio 3.0)

Ha kifejezetten távolra keresünk megoldást, de nem szeretnénk cserélgetni a szemüvegünket, ha közelre kell nézni, érdemes szintén felső-közép kategóriát választani, hiszen ezt a szemüveget egész nap viseljük, így fontos a látásélmény. (Varilux Comfort 3.0)

 

Varilux multifokális lencsék mindenki számára

Természetesen léteznek úgynevezett belépő kategóriák, amelyek kisebb dioptriakülönbség (addíció) esetén jó megoldást biztosítanak, de a későbbiekben érdemes mindig feljebb lépni. (Varilux Liberty 3.0)

Árfekvésben tapasztalhatunk különbséget, hiszen a fent említett kategóriák mellett a vékonyítás, a bevonat, a fényre sötétedés és a személyre szabás is befolyásolja a szemüveg értékét. A racionális döntéshez azonban ne csak forintálisan hasonlítsuk össze az alternatívákat. Gondoljuk át, hány szemüveget helyettesítenek, mennyi ideig fogjuk viselni ezt a korrekciót (napi egy kávé árára lebontva nem is olyan ijesztő), és hogy melyik szolgálja ki legjobban a mi igényeinket.

Nagyon fontos tehát, hogy a szemüvegkészítésre szánjunk időt! Kérdezzünk sokat, és válaszoljunk a feltett kérdésekre. Egy szemüveget minden nap, a nap 24 órájában az arcunkon viselünk, jobbá téve ezzel a látásunkat, ezúton az életminőségünket. Nem érdemes elkapkodni!

Érdekes lehet

Cikkeink látásunkról 7 perc Az oldal minimum olvasási ideje

A legjobb megoldás presbiópia esetén

A presbiópia vagy öregszeműség teljesen természetes folyamat. Megoldásként van, aki multifokális lencsét választ, vagy olvasó szemüveget, esetleg távoli kontaktlencse mellé kiegészítő megoldást keres közelre. 40-45 éves korunkra azt vesszük észre, hogy nehézséget okoz elolvasni bevásárlás közben a feliratokat

Cikkeink látásunkról 5 perc Az oldal minimum olvasási ideje

A presbiópia

A presbiópiát más néven öregszeműségnek nevezik. Ez az elnevezés első hallásra nem túl hízelgő, pedig valójában egy olyan természetes folyamatról van szó, mint a bőr ráncosodása vagy a haj őszülése. Tulajdonképpen a szem alkalmazkodó képessége kezd romlani 45 éves korunk körül.