Cikkeink látásunkról 7 perc Az oldal minimum olvasási ideje

Munkaszemüvegek a mindennapokban

Megosztás

A digitális világ terjedésével egyre nagyobb az igény az úgynevezett munkaszemüvegekre. Sokan tévesen ide sorolnak minden szemüveget, amit munka közben viselünk. Ennél azonban speciálisabb lencséről van szó.

A munkaszemüveg lényege, hogy egyenesen előre tekintve nem a távoli dioptrián nézünk keresztül, ahogy egy általános multifokális lencse esetében tesszük azt, hanem a munkatávolságra alkalmas korrekción. Ezáltal kényelmes testtartással tudjuk használni az asztali számítógépet vagy a laptopot.

Lefelé nézve szintén az olvasó dioptriát találjuk, így karnyújtásnyi távolságon belül minden elérhető.

 

Távolra ezek a szemüveglencsék nem, vagy csak nagyon korlátozottan használhatóak, hiszen nem ez a fő funkciójuk. A beltéri változatban kicsit biccentve találunk 4-5 méterre alkalmas korrekciót, de ezt hosszútávon kényelmetlen használni.

A munkaszemüveg tehát minden esetben kiegészítő megoldás. Ha távolra is szükséges szemüveg, érdemes multifokális lencse mellé választani ezt a típust, ha munkánk során hosszú ideig kell egy helyben ülve számítógép képernyőjére meredve nézni előre.

A megfelelő típus kiválasztásához fontos tudnunk, milyen távolságokra szeretnénk maximalizálni a látóteret. A Varilux Digitime család Near/Mid/Room változata minden igényre kínál megoldást.

 

Válassza a Near változatot, ha csak Ön és a monitor létezik munka közben, nem tekint annál távolabb, és fontos, hogy azt a lehető legszélesebb zónában lássa. A Mid változat egy karnyújtásnyival hosszabb távolságot ígér, érdemes ezt választani, ha például ügyfelekkel is kell dolgoznia. A beltéri Room változat 4-5 méterre a lencse felső részén kínál megoldást, ahogy említettük, ehhez meg kell találni a megfelelő fejtartást. Egyenesen előre nézve a karnyújtásnyi távolságot kapjuk ennél a változatnál is.

Keresse fel a kedvenc optikáját, és érdeklődjön a munkaszemüvegekről. Gondolja át, milyen igényeknek kell megfelelnie az új szemüvegének, a szakemberek segítik majd Önt ajánlásukkal.

Érdekes lehet

Cikkeink látásunkról 9 perc Az oldal minimum olvasási ideje

Milyen multifokális lencsét válasszak?

Mindenki életében eljön az az időszak, amikor észreveszi, hogy egyre távolabb kell tartania magától az olvasnivalót, legyen szó könyvről, tabletről vagy okostelefonról. Erre a tünetre mindenki másképp reagál, próbálja kezelni a helyzetet.

Cikkeink látásunkról 5 perc Az oldal minimum olvasási ideje

A presbiópia

A presbiópiát más néven öregszeműségnek nevezik. Ez az elnevezés első hallásra nem túl hízelgő, pedig valójában egy olyan természetes folyamatról van szó, mint a bőr ráncosodása vagy a haj őszülése. Tulajdonképpen a szem alkalmazkodó képessége kezd romlani 45 éves korunk körül.

Cikkeink látásunkról 7 perc Az oldal minimum olvasási ideje

A legjobb megoldás presbiópia esetén

A presbiópia vagy öregszeműség teljesen természetes folyamat. Megoldásként van, aki multifokális lencsét választ, vagy olvasó szemüveget, esetleg távoli kontaktlencse mellé kiegészítő megoldást keres közelre. 40-45 éves korunkra azt vesszük észre, hogy nehézséget okoz elolvasni bevásárlás közben a feliratokat