Cikkeink látásunkról 5 perc Az oldal minimum olvasási ideje

Óvja szeme fényét!

Megosztás

Sokunk számára alapvető szabály, hogy a meleg nyári időben bekenjük magunkat naptejjel, illetve, hogy legalább 2.5 liter vizet megigyunk egy nap. Azonban lehet, hogy elfelejtünk valami fontosat: szemünk védelmét!

 

A napszemüveg általában csak divatos kiegészítőként él az emberek fejében, így sokan olcsó, kevésbé minőségi darabokat választanak. Azonban a napszemüvegeknek fontos védelmi funkciója is van, hiszen a veszélyes UV sugárzás ugyanúgy károsíthatja szemünket, ahogy bőrünket teszi.

Az erős napfény a kényelmetlen hunyorgáson túl szemszárazsághoz és irritációhoz vezethet, illetve növelheti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. Ez a szembetegség a látómezőnk közepén elhelyezkedő szürkés, homályos folt kialakulását eredményezi. Előrehaladottabb esetben akár visszafordíthatatlan látótérkiesést is okozhat és általában idősebb korban jelentkezik. Ezen túl a káros UV-sugárzás szembe jutása hosszútávon bizonyítottan növeli a szürkehályog kialakulásának esélyét is. A makuladegeneráció és szürkehályog a vakság leggyakoribb háttérbetegségei között szerepelnek, így vitathatatlan, hogy a szem fényvédelme kiemelten fontos mindenki számára.

 

 

MIT TEHETÜNK?

Már pár alapszabály betartásával könnyedén tehetünk a kockázatok csökkentéséért.

Kifejezetten fontos, hogy a napszemüveg kiválasztásakor a minőséget és megfelelő UV-védelmet priorizáljuk. Egy nem megfelelő helyen megvásárolt napszemüveg többet árthat, mint amennyi előnyt nyújt: a sötétített lencse miatt pupilláink kitágulnak, így megfelelő UV-védelem nélkül nagyobb mennyiségű káros sugárzás juthat a szemünkbe.

A legjobb megoldás egy optikában vásárolt darab lehet, amit látásszakértő segítségével választunk ki. Egy optikus a lencse és keret kiválasztásában is fontos szempontokat emelhet ki, például életmódunk vagy fejformánk alapján.

A napszemüveg védelmét erősíthetjük még sapkával vagy kalappal is, ami a felülről tűző napsugaraktól árnyékolja arcunkat. Ezek a napszemüveghez hasonlóan divatos, de egyben praktikus kiegészítők lehetnek a nyári melegben.

Ezen túl nem lehet elhanyagolni a rendszeres szemvizsgálat fontosságát sem. Napjainkban egyre fiatalabb korban alakulnak ki szemproblémák az erős UV-sugárzás miatt, ezek azonban nagyrészt kezelhetőek vagy visszafordíthatóak, ha időben felfedezik őket.

 

Az Essilor hisz a megelőzés erejében, ezért lencséink megalkotásakor kiemelt fontosságot tulajdonítunk a fényvédelemnek! Látogasson el bátran partner optikáink egyikébe, ahol szakértő optikusok segíthetnek a legjobb fényvédelmi megoldás megtalálásában!

Például innovatív Transitions márkánk fényre sötétedő technológiát alkalmaz, így a lencsék beltérben egyszerű szemüvegként funkcionálnak, kültéren, napos időben azonban besötétednek és napszemüvegként viselhetőek. Így valódi társként védik a viselő szemét, alkalmazkodva a pillanatnyi fényviszonyokhoz. A lencsék a káros UV-sugarakon túl a digitális képernyők által kibocsájtott káros kék fénnyel szemben is védelmet nyújtanak.

Egy másik megoldás lehet az Essilor dioptriás napszemüveglencséket védő Crizal®Sun XProtect felületkezelés, amely nemcsak a káros UV-sugarakat blokkolja, hanem óvja a lencsét a portól és a szennyeződésektől is. Sok esetben a napszemüvegek 100%-os UV védelme csak a lencse  elülső felületére vonatkozik, a Crizal®Sun XProtect felületkezelése ezzel szemben kettős védelmet nyújt az elülső és hátsó felületen egyaránt, ami a legoptimálisabb megoldás.

Előzze meg a későbbi problémákat, védje szemét a káros napsugaraktól! Ehhez válassza az Essilor dioptriás napszemüvegeit, felületkezeléseit vagy fényre sötétedő lencséit, hogy valóban megbízható védelemben részesüljön!